3D printing voor kleine onderdelen

Tenderworks uit Warmond bouwt tenders en chase boats, speciaal ontworpen boten voor megajachten. Volgens Martin Loo van Tenderworks wordt alles op klantspecificaties gebouwd en beweegt Tenderworks zich in het topsegment van de markt. Zij gebruiken 3D printing voor kleine onderdelen.

Chase boats zijn boten die achter het moederschip aan varen. Tenders zijn feitelijk overzet boten die veelal worden ingezet om de eigenaar en/of zijn gasten van de vaste wal naar het moederschip te vervoeren.

Tenderworks heeft een internationale klantenkring en bouwt o.a. voor Feadship. Binnen dit marktsegment telt alleen de hoogste kwaliteit. Dat geldt niet alleen voor de medewerkers, het ontwerp en de toegepaste materialen, maar eveneens voor de in te zetten productiemiddelen.

3D printen is makkelijker dan frezen

Sinds 2018 maakt Tenderworks gebruik van een Markforged composietprinter alsmede een Markforged Metal X metaalprinter. “Doordat wij geen standaardproducten maken zijn veel onderdelen niet te vinden bij de diverse leveranciers en moeten wij deze zelf ontwerpen en produceren” volgens Martin. “Kleine onderdelen zijn veel makkelijker te 3D printen dan te frezen” licht hij toe.

Met de MarkTwo worden diverse Carbon onderdelen gemaakt terwijl de metaalprinter voornamelijk wordt ingezet voor het printen van RVS producten. Inmiddels wordt ook Inconel toegepast vertelt Metal X operator Harry van Liere.

MarkTWo en Metal X 3D Printer

De MarkTwo staat op kantoor en kan daarom snel worden ingezet. De Metal X printer is geplaatst in een separate open ruimte en doet zijn werk vrijwel geruisloos. Na het printen moeten de parts in het Washing Station nog ontdaan worden van een waslaag en speciale coating om vervolgens hun uiteindelijke sterkte te krijgen in de sinteroven. Doordat hierbij gewerkt moet worden met chemicaliën en gassen zijn dit washing station en de oven in een aparte ruimte geplaatst.

Archieven

Translate