Het van oorsprong Nederlandse productieplatform Hubs, vroeger bekend onder de naam 3D Hubs,  heeft onlangs zijn Supply Chain Resilience Report 2023 gepubliceerd met daarin aanbevelingen om de  recente verstoringen in de toeleveringsketen aan te pakken.

Verstoringen in de toeleveringsketen hebben namelijk verstrekkende gevolgen. Wanneer een leverancier in het wereldwijde productie- en handelsnetwerk niet levert, kan dit een cascade-effect hebben op lokale productielijnen, wat mogelijk kan leiden tot vertragingen en tekorten aan producten. Zoals het Supply Chain Resilience Report van 3DHubs schetst, nemen dergelijke verstoringen toe. Als voorbeeld werden o.a. de tekorten aan in Oekraïne vervaardigde auto-onderdelen genoemd die hebben geleid tot productievertragingen in heel Europa.

Om veerkracht in de toeleveringsketen op te bouwen, is het noodzakelijk om alle potentiële risico’s in overweging te nemen en de toeleveringsnetwerken op de lange termijn opnieuw te beoordelen. Dit veelzijdige proces vereist een alomvattend beeld van de toeleveringsketen.

Belangrijkste bevindingen uit het rapport:

  • 43,7% van de respondenten denkt dat meer lokale inkoop de toeleveringsketens in 2023 zal helpen versterken.
  • 76,6% van de bedrijven ervoer in 2022 externe verstoringen in hun toeleveringsketen, waarbij materiaaltekorten de grootste uitdaging vormden.
  • Bij 45,3% van de bedrijven werden de toeleveringsketens getroffen

Het gebruik van 3D-printers in de toeleveringsketen kan een aantal van genoemde risico’s beperken of in sommige gevallen zelfs voorkomen.

  1. Reserve onderdelen: In de supply chain kunnen 3D-printers worden gebruikt om reserveonderdelen te produceren voor verouderde of moeilijk verkrijgbare componenten. Dit kan de afhankelijkheid van externe leveranciers verminderen en de levertijden verkorten
  2. On-demand productie: Met 3D-printers kunnen producten on-demand worden geproduceerd, wat betekent dat ze pas worden gemaakt nadat een bestelling is geplaatst. Dit kan de noodzaak van grote voorraden verminderen en de logistieke kosten verlagen.
  3. Reductie van transportkosten: Door 3D-printers op strategische locaties in de supply chain te plaatsen, kan productie dichter bij de consument plaatsvinden. Dit kan leiden tot een vermindering van transportkosten en snellere levertijden

De professionele 3DGence productie systemen zijn uitermate geschikt om deze taken te verrichten. 3DGence staat bekend om het produceren van hoogwaardige 3D-printers die verschillende materialen kunnen verwerken, waaronder thermoplasten van technische kwaliteit. Hun printers worden vaak gebruikt in industriële omgevingen voor prototyping, productie en andere toepassingen die precisie en betrouwbaarheid vereisen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om 3D print technologie in te zetten binnen uw eigen productie omgeving waardoor u minder afhankelijk bent van externe leveranciers ?

Neem dan contact op met AMR Europe voor een heldere inventarisatie en uitleg van de mogelijkheden:

T: 0578 – 662 777 of via email: info@amreurope.com

 

Archieven

Translate