Hoe werkt een 3D printer?

Voor veel ondernemers is een 3D printer een onmisbaar apparaat geworden. Dankzij deze technologische revolutie is het nu mogelijk om zelf al uw prototypes in 3D te printen, maar ook om specifieke onderdelen voor uw machines die normaal gesproken op maat worden gemaakt door een andere partij, zelf te vervaardigen. Uiteraard is dit een goede manier om zowel geld als tijd te besparen, maar ook om uw creativiteit te uiten.

Aangezien er diverse soorten 3D printers op de markt zijn, is het niet altijd duidelijk hoe een 3D printer precies werkt. Wij proberen u hier zo simpel mogelijk uit te leggen hoe het proces verloopt, en wat de verschillende 3D print stappen zijn, van filament tot prachtig eindproduct.

De 3D print stappen in het proces

De eerste stap van het 3D printen vindt plaats op de computer. Het gaat hier om het ontwerpen van het object. In de meeste gevallen wordt hier specifieke software voor gebruikt. Het is echter ook mogelijk om een bestaand model te downloaden, erg handig wanneer u de 3D printer wil testen, of wanneer het product dat u nodig heeft al door iemand anders ontworpen is. Een combinatie van deze twee technieken is ook een veel gekozen optie. Zo downloadt u een bestaand model waarna u dit aanpast om het perfect bij uw wensen aan te laten sluiten.

Na het creëren of downloaden van het model begint het 3D printproces. Afhankelijk van de printer zal een andere techniek worden gebruikt. Wist u bijvoorbeeld dat het mogelijk is om meer dan alleen kunststof te printen met een 3D printer? Zo zijn er speciale machines voor het printen van metalen objecten, zoals de Markforged Metal X die met de Atomic Diffusion Additive Manufacturing techniek werkt.

Welk model printer u ook heeft, u zult altijd filament of resin nodig hebben voor de printstap. U kiest het materiaal en de kleur en stelt de machine in. Laagje voor laagje bouwt de machine uw 3D object. Het verschil tussen de machines ligt in de manier waarop deze laagjes met elkaar verbonden worden.

Om een aantal voorbeelden te geven: Heeft u een FDM (Fused Deposition Modeling) printer? Dan is het mogelijk om meerdere kleuren plastic te gebruiken voor een kleurrijk resultaat. Bij stereolithografie wordt gebruik gemaakt van resin, een fotopolymeer dat uithardt dankzij UV-licht. Ook hier wordt het object laagje voor laagje opgebouwd, maar is er speciaal licht nodig om het juiste eindresultaat te bereiken.

Zoals u begrijpt neemt dit proces best wat tijd in beslag. Er zijn tegenwoordig echter snelle 3D printers beschikbaar die zeer geschikt zijn voor ondernemers met een hoge productiecapaciteit.

Koop nu uw 3D printer bij AMR Europe

Bent u op zoek naar een 3D printer van hoge kwaliteit voor een uitstekende prijs? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment en neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, antwoord op al uw vragen en advies. Uiteraard kunnen wij ook met u bespreken welk model het beste bij uw onderneming past.

Archieven

Translate