Fused Deposition Modeling (FDM)

 

 

FDM is een techniek waarbij een thermoplastische kunststof (zoals ABS of PLA) in een printkop wordt verhit zodat het materiaal vloeibaar wordt, waarna een verplaatsbare spuitmond een dunne draad materiaal neer legt.
Zodra een laag klaar is zakt het printbed een laagdikte naar beneden en wordt de volgende laag geprint. Dit proces herhaalt zich totdat het complete model is gebouwd.

FDM is een van de meest toegepaste technologieën.

 

Techniek: FFF
Werking: Kunststof draad, spuitmond
Supportstructuur: Ja
Minimale laagdikte: 0,05 mm
Kenmerken: Sterke en duurzame modellen, goedkoop, vertrouwde techniek.

 

Digital Light Processing (DLP)

DLP is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een lichtgevoelige hars welke met behulp van een UV-beamer wordt uitgehard.
Een (zeer) dunne laag hars wordt op een folie aangebracht waarna de beamer een complete laag van het model in één keer uithardt. Hierna wordt opnieuw een laag hars op de folie aangebracht en herhaalt het proces zich. In tegenstelling tot veel andere technieken wordt bij DLP het model ondersteboven opgebouwd.

De supportstructuur van DLP bestaat uit zeer dunne pilaren voor de overhangende delen van het model fungeren. Deze pilaren kunnen na het printen eenvoudig verwijderd worden.

 

 

Techniek: DLP
Werking: Lichtgevoelige hars en UV-beamer
Supportstructuur: Ja
Minimale laagdikte: 0,0125 mm ( 12.5 µ )
Kenmerken: Hoge resolutie, glad oppervlak, snelle bouwtijd, nabewerking niet nodig.

Selective Laser Melting (SLM)

SLM, SLS en DMLS zijn technieken waarbij een poedervormig basismateriaal ( metaalpoeder bij SLS en kunststof poeder bij SLM) door een laser via een beweegbare spiegel aan elkaar wordt gesmolten. Dit proces vindt plaats in een afgesloten kamer die gevuld kan worden met inert gas om oxidatie tegen te gaan.

Wanneer de laser een laag aan elkaar heeft gesmolten wordt een nieuwe laag aangebracht. In de linker kamer zit het materiaalpoeder, een roller of recoater transporteert een laagje van het poeder naar de rechterkamer. De voorraadkamer gaat omhoog terwijl de bouwkamer omlaag beweegt.

Vanwege de dichtheid van metaal moet hierbij altijd een supportstructuur geprint worden die later mechanisch verwijdert moet worden. Dit is niet het geval met kunststofpoeder.

 

Techniek: SLM, SLS, DMLS
Werking: Metaalpoeder, laser
Supportstructuur: Ja
Minimale laagdikte: 0,01 mm
Kenmerken: Sterke en duurzame modellen, goede mechanische eigenschappen.

 

Techniek: SLM
Werking: Metaalpoeder, laser
Supportstructuur: Ja
Minimale laagdikte: 0,10 mm
Kenmerken: Sterke en duurzame modellen, goede mechanische eigenschappen.

 

Atomic Diffusion Additive Manufacturing (ADAM)

 

ADAM is feitelijk gebaseerd op de FDM techniek maar in plaats van een thermoplastische kunststof wordt gebruik gemaakt van een draad gebonden metaalpoeder dat getransformeerd wordt tot een metalen onderdeel.
Het totale proces bestaat uit 3 onderdelen. Na het printen gaat het onderdeel naar een schoonmaakunit waarbij de restanten van het bindingsmateriaal wordt verwijderd en vervolgens wordt het onderdeel in een oven geplaatst waar het metaalpoeder tot vast metaal wordt gesmolten.

 

 

 

Techniek: ADAM/FDM
Werking: Metalendraad, spuitmond
Supportstructuur: Beperkt
Minimale laagdikte: 0,05 mm
Kenmerken : Sterke metalen onderdelen, nauwelijks nabehandeling nodig

Translate