Technieken

Er zijn diverse technieken beschikbaar om uw 3D objecten te printen. Voor alle technieken geldt dat het model geprint wordt in laagjes. Wanneer een laag klaar is dan wordt de volgende laag geprint en dit proces herhaalt zich tot dat het object klaar is. AMR Europe beschikt over 3D printsystemen die werken volgens de DLP, MEM of de SHS techniek. Iedere techniek kent zijn eigen karakteristieken en toepassingsgebied. Een korte omschrijving van deze technieken treft u hieronder aan.

 

Digital Light Processing (DLP)

DLP Printing

 

DLP is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een lichtgevoelige hars welke met behulp van een beamer wordt uitgehard. Een (zeer) dunne laag hars wordt op een folie aangebracht waarna de beamer een complete laag van het model in één keer uithardt. Hierna wordt opnieuw een laag hars op de folie aangebracht en herhaalt het proces zich. In tegenstelling tot veel andere technieken wordt bij DLP het model van onderaf opgebouwd. DLP werkt met zeer dunne pilaren welke als ondersteuning voor de overhangende delen van het model fungeren. Deze pilaren kunnen na het printen eenvoudig verwijderd worden.

 


Details

Techniek DLP
Werking Lichtgevoelige hars en beamer
Supportstructuur Ja
Minimale laagdikte 0,0125 mm ( 12.5 µ )

Kenmerken

  • Hoge resolutie
  • Snelle bouwtijd
  • Nabewerking niet nodig.

Melted Extrusion Manufacturing (MEM)

FDM Printing

MEM  is een techniek waarbij een thermoplastische kunststof (zoals ABS of PLA) in een printkop wordt verhit zodat het materiaal vloeibaar wordt, waarna een verplaatsbare spuitmond een dunne draad materiaal neer legt.
Zodra een laag klaar is zakt het printbed een laagdikte naar beneden en wordt de volgende laag geprint. Dit proces herhaalt zich totdat het complete model is gebouwd.
De populaire term voor deze technologie is FDM (Fused Deposition Modeling) en behoort tot een van de meest toegepaste technologieen.

De Inspire en DeeRed 3D printers beschikken over  2 spuitmonden waardoor het mogelijk is om naast het bouwmateriaal gelijktijdig een ondersteunend materiaal neer te leggen. Dit ondersteunende materiaal moet na het printen verwijderd worden. AMR Europe beschikt over een ondersteunend materiaal wat zonder toepassing van chemicaliën verwijderbaar is met behulp van water.

 

 

Details

Techniek MEM
Werking Kunststof draad, spuitmond
Supportstructuur Ja
Minimale laagdikte 0,15 mm

Kenmerken

  • Sterk en Duurzaam
  • Eenvoudige bediening
  • Beproefde techniek

Selective Heat Sintering (SHS / SLS)

 

Techniek SHS

SHS is een printtechniek die werkt met een poedervormig basismateriaal en een verwarmbare printkop. Het poeder wordt door de printkop volgens de contouren van het model aan elkaar gesmolten.

Wanneer een volledige laag van het model aan elkaar is gesmolten, wordt een nieuwe laag poeder aangebracht en herhaalt het proces zich totdat het complete model is opgebouwd.

De toepassing van ondersteunend materiaal is bij deze techniek niet nodig omdat het  aanwezige poeder als zodanig functioneert. Het poeder wat niet aan elkaar is gesmolten ( en dus als ondersteunend materiaal heeft gefungeerd) kan opnieuw gebruikt worden.

De techniek is vergelijkbaar met SLS  maar maakt gebruik van een verwarmbare printkop in plaats van een (duurdere) laser.

 

Details

Techniek                             SHS
Werking                              Poedervormig bouwmateriaal met verwarmde printkop
Supportstructuur            Nee
Minimale laagdikte         0,10 mm

Kenmerken

  • Goede mechanische eigenschappen
  • Meerdere modellen gelijktijdig te printen
  • Geen ondersteunend materiaal nodig